Nisan 27, 2024
İstanbul,Türkiye
Anne ve Çocuk

Arkadaşında yatıya kalmak isteyen çocuğa müsaade verilmeli mi? Nasıl bir tavır sergilenmeli?

Şimdiki zamanın çok öncesinde var olan alışkanlıklarımızın bir çoğu günümüzde varlığını yitirmiş durumda. Çocukluğunu 80’ler ve 90’larda yaşayanların güzel anılar biriktirdiği pijama partileri de bunlardan biri. Bu durum şimdilerde ebeveynler için oldukça endişe verici bir durum olabiliyor. Peki günümüzde arkadaşında yatıya kalmak isteyen çocuğa izin verilmeli mi?

Pijamaları giyerek saatlerce yapılan konuşmalar, film geceleri, yastık savaşları ve daha niceleri… Çocukluğunu özellikle 80’ler ve 90’larda yaşayanların unutulmaz anılarını oluşturan arkadaşta yatıya kalma adeti. Şimdilerde kulağa her ne kadar ürkütücü gelse de güven temelinin sağlam oturduğu geçmişte birçoğumuz arkadaşımızda yatıya kalmışızdır. Bu durum, anne babaların çocuklarından ayrı geçirecekleri bir gece olması sebebiyle her zaman tedirginlik oluştursa da eski dönemlerde kulağa bu kadar da ürkütücü gelmiyordu. Şimdilerde ise çocuklarının başka bir ailede kalması konusu, anne babaları bir hayli endişeli duruma sokabiliyor.

Çocuğumun arkadaşlarında yatıya kalmasına izin vermeli miyim

ÇOCUĞUMUN ARKAŞINDA YATIYA KALMASINA İZİN VERMELİ MİYİM?

Aslında bakarsak bu sorunun tek ve doğru bir cevabının olduğu söylenemez. Kimi uzmanlar, çocukların arkadaşlarının evinde kalmasının sosyal bir deneyim olduğunu ve bağımsızlık duygusunu geliştirebildiğini söylerken, aileler ve çocuklarla çalışan bir klinik psikolog ve yazar olan Mary Alvord, bu durumun anne babalarda kaygıyı giderek arttırdığını ve pandemiyle birlikte artış gösteren aileler arasındaki sosyal etkileşimleri daha karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Arkadaşında yatıya kalmak isteyen çocuğa izin verilmeli mi

ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞLAR DAHA CAZİP HALE GELİR

Uzm. Klinik Psikolog Dilara Sayar ise çocukların, arkadaşlarının evinde yatılı misafirliğe kalmalarının oldukça önemli bir aktivite olduğunu söylerken aileleri olmadan, tek ve bağımsız şekilde evinden başka bir yerde kalmanın onları heyecanlandırdığını vurguladı. Sayar konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Evleri ve ailelerin yanı çocuklar için en güvenli, en bilinen alandır ancak sosyal ilişkilerinin yoğunlaşmasıyla ve özellikle ergenlikle birlikte, henüz reşit olmamış yaş grubundaki çocukların istekleri farklılaşmaya başlar. Arkadaşlar, anne-babadan daha öncelikli olur ve çocuklar için ev dışında bir yerde kalmak, arkadaşlarla çok daha uzun vakitler birlikte olmak cazip hale gelir.”

Çocuklar arkadaşlarında yatıya kalabilir mi

NASIL BİR TUTUM SERGİLENMELİ?

Sayar ayrıca kendisine böyle bir istekle gelen çocuklara karşı ebeveynlerin nasıl davranması gerektiğini de şu şekilde açıkladı:

Arkadaşında yatıya kalmak isteyen çocuğa nasıl davranılmalı

  • Talebin geldiği ilk an, anne-babalar kaygılarına yenilip, hızlıca ‘Hayır!’ demeden önce çocuklarıyla konuşmalı. 
  • Evinde kalmayı istediği arkadaşı yakın arkadaşı mı, sohbetlerinde ismi sıkça geçen biri mi, yoksa ilk kez mi ismi evde duyuluyor gibi detaylar incelenmeli.
  • Kalınmak istenen vakit, birlikte yapacakları aktivite, internet kullanımı, evde bir yetişkinin olup olmayacağı gibi başlıklar netleştirilmeli. 
  • Başka birinin evinde kalmanın gerektirdiği kurallar, güvenlik, temizlik ve ev düzeni konularında özen gösterilmesi gereken noktalar çocukla konuşulmalı. 
  • Çocuğun kalmak istediği arkadaşının evi ve aile bireylerinin biliniyor olması, yakın bir iletişimin kurulmuş olması kaygıları azaltabilir
  • Bu önemli detaylar için zaman ve iletişim gereklidir. Bu yüzden anne-babalar, arkadaşının evinde kalmak isteyen çocuklarına ‘Arkadaşınla keyifli bir akşam geçirmek istiyorsun, biliyorum, seni anlıyorum. Ama bizim de bazı endişelerimiz var. Gece Yatıya Kalma kararını vermeden önce hem arkadaşını hem de ailesini daha yakından tanımak istiyoruz. Dışarda buluşalım, biz onlara misafirliğe gidelim, onlar bize misafirliğe gelsinler. Vakit geçirelim ve birbirimizi tanıyalım, evlerimizi bilelim. Sonrasında bu konuyu tekrar konuşalım’ diyebilmeliler. 

Leave feedback about this

  • Rating