Mayıs 5, 2024
İstanbul,Türkiye
Yaşam tarzı

Şerefiye Sarnıcı nerede, nasıl gidilir? Şerefiye Sarnıcı öyküsü ve özellikleri nedir?

Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, camileri, surları, hanları, hamamları ve sarnıçlarıyla göz kamaştıran İstanbul’da şehrin tarihine ışık tutacak eşsiz bir yeri ziyaret etmek isterseniz Şerefiye Sarnıcı tam da aradığınız yer olabilir. Özellikle Cumhuriyet’in 100. yılına özel 100 gün boyunca ücretsiz bir şekilde misafirlerini ağırlayacak olan sarnıç, tarihte yolculuk yapma imkanı tanıyor.

Kadim medeniyetlerin ayak izlerini kutsal bir emanet gibi bağrında koruyan İstanbul, hem zengin kültürel dokusu hem de köklü tarihiyle tüm dünyanın gözbebeği konumunda. Geçmişten günümüze her köşesinde birbirinden özel eserlerin yer aldığı şehir, aynı zamanda tarihin en eski sarnıcına da ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 1.600 yıllık geçmişiyle İstanbul’un Tarihi Yarımada içerisinde bulunan en eski su yapılarından biri olan Şerefiye Sarnıcı, İBB’nin yaptığı yeni açıklamaya göre; Cumhuriyet’in 100. yılına özel 100 gün boyunca ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilecek. Gelin, İstanbul’un saklı tarihi Şerefiye Sarnıcı’nı birlikte keşfedelim.

ŞEREFİYE SARNICI NEREDE? ŞEREFİYE SARNICI NE ZAMAN YAPILDI?

İstanbul’un en meşhur sarnıçları olarak nam salan Yerebatan Sarnıcı ve Bindirdirek Sarnıcı ve hatta Ayasofya’dan bile daha eski olan Şerefiye SarnıcıBizans İmparatoru II. Theodosius tarafından 428-443 tarihleri arasında Fatih’te inşa edilmiştir. Divan Yolu Caddesi, Piyer Loti Caddesi, Boyacı Ahmet Sokak ve Dostluk Yurdu Sokak’ın sınırlandırdığı yapı adasının güneyinde yer alan sarnıç, aynı zamanda “Theodosius Sarnıcı” ismiyle de anılmaktadır. 

Şerefiye Sarnıcı

ŞEREFİYE SARNICI ÖZELLİKLERİ NELERDİR? ŞEREFİYE SARNICI HİKAYESİ NEDİR?

Bizans İmparatorluğu döneminde, İstanbul’un su kaynaklarının yetersizliğinin yanı sıra nüfus yoğunluğu ve yaşanan kuşatmalar nedeniyle, suyun depolanacağı yapılara ihtiyaç duyuluyordu. Bozdoğan Kemeri’yle taşınan suyun depolanmasını sağlamak üzere yaptırılan Şerefiye Sarnıcı, yüzyıllar boyu su deposu olarak İstanbullulara hizmet verdi. 

Şerefiye Sarnıcı özellikleri

Yaklaşık 24 metreye 40 metre bir alan üzerine, dikdörtgen planlı olarak inşa edilen sarnıcın tavan yüksekliği 11 metreyi bulmaktadır. İçerisinde 45 adet yelken tonoz ve 32 adet sütun bulunduran yapıdaki sütunların yüksekliği 5.10 m, çapı 80 cm’dir.

Şerefiye Sarnıcı tarihi

Üzerlerinde impost bloklar taşıyan Korinth üslubundaki başlıkların tümü sarnıç için özel olarak Marmara Adası mermerinden yaptırılmış; başlıklar ise akantus (ayı pençesi) yaprakları ile bezelidir. 

Şerefiye Sarnıcı hikayesi

İstanbul’daki diğer Bizans dönemi alt yapılarına kıyasla özgün döşemelere ve orijinal Korinth başlıklarına sahip olan yapı, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Şerefiye Sarnıcı Müzesi

ŞEREFİYE SARNICI İSMİNİ NEREDEN ALIYOR?

Sarnıç, “Şerefiye” adını Osmanlı döneminde yer aldığı mahalleden almıştır. Yapının üzerine 19. yüzyıl sonu ya da 20. yüzyıl başlarında Arif Paşa Konağı inşa edilmiştir. Konak, 1912 yılından itibaren Şehremaneti Binası, 1930-1984 yılları arasında İstanbul Belediye Hizmet Binası, sonrasında Eminönü Belediye Binası olarak hizmet vermiştir. 2010 yılında belediye binasına ait ek yapılar yıkılarak Şerefiye Sarnıcı görünür hale gelmiştir.

Şerefiye Sarnıcıhakkında bilgiler

2018 yılından itibaren müze olarak hizmet veren Şerefiye Sarnıcı, dünyanın 360 derece projection mapping sisteminin entegre edildiği en eski yapısı olarak da dikkat çekmektedir.

Şerefiye Sarnıcı müzesi

Sanat ve teknolojinin dokunuşlarıyla eşsiz bir hale bürünen sarnıç, 2 farklı mapping gösterimi ile ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler yaşatmaktadır.

Şerefiye Sarnıcı ışık gösterisi

ŞEREFİYE SARNICI ZİYARET SAATLERİ NE ZAMAN?

Şerefiye Sarnıcı Müzesi, haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

ŞEREFİYE SARNICI MÜZESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Tarihi Yarımada’da yer alan Şerefiye Sarnıcı’na toplu taşıma aracılığıyla ulaşım sağlamak isterseniz T1 tramvay hattını kullanmanızı tavsiye ederiz. Sultanahmet durağında indikten sonra, Peykhane Caddesi istikametinde yaklaşık 5 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirsiniz.

Şerefiye Sarnıcı dışarıdan görünümü

Leave feedback about this

  • Rating