Nisan 27, 2024
İstanbul,Türkiye
Gebelik

Gebelikte hamile kalmayı engelleyen faktörler ve riskler

Gebelikte hamile kalmayı engelleyen faktör ve riskler, her kadının düşünmesi gereken önemli bir konudur. Gebelik durumunda ortaya çıkan problemler, düzgün bir şekilde kontrol edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bu konuda bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Gebelikte Hamile Kalmayı Engelleyen Faktörler ve Riskler

Gebelik hayatınızın en önemli dönemlerinden birisidir. Gebelik sürecinde hamile kalmayı engelleyebilecek faktörlerin ve risklerin bilinmesi son derece önemlidir. Gebelik süresince sağlıklı bir şekilde hamile kalmak için, aşağıdaki bilgileri çok yönlü olarak anlamanız gerekir:

Kontrasepsiyon Metodları

Gebelikten kaçınmak için, kontrasepsiyon metodları kullanılması tavsiye edilir. Kontrasepsiyon, bir çiftin gebelikten kaçınma veya planlama amacıyla kullandıkları yöntemdir. Kontrasepsiyon metodlarının güvenilirliği farklı olabilir, bu nedenle çiftlerin doktorlarıyla görüşerek hangi seçeneği kullanmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekir.

Hormonal Kontrol

Hormonal kontrol, insanların gebelikten kaçınmak için kullandıkları en yaygın kontrasepsiyon yöntemlerinden biridir. Hormonal kontrol, aşağıdaki üç formda mevcuttur:

  • Halka (sık kullanılan adıyla “the pill”): Bu, günde bir tablet alınarak alınan bir tablet kürüdür. Halka, genellikle 21 hafta boyunca alınır, ardından beş gün aralık bırakılır.
  • Diğer hormonal kontrol metodları, her gün alınan tabletlerden çok daha az düzenli olup, ortalama bir gebelik oranına sahip olmak için daha kolay uygulanır.
  • Injeksiyonlar: 12 hafta boyunca alınır ve çiftlerin daha uzun süreli bir gebelik önlemi için kullanamayacağını unutmayın.

Diğer Metodlar

Diğer kontrasepsiyon metodları arasında diyafram, bağlayıcılar, spermisitler, spiraller ve sterilizasyon yer alır. Diyafram ve bağlayıcılar, bariyer metodu olarak adlandırılan bir kontrasepsiyon metodudur ve aşağıdaki şekillerde verilir:

  • Diyafram – vajinaya yerleştirilen bir kapak şeklindeki bir cihazdır; uygun şekilde takılırsa gebelik önlemek için etkilidir.
  • Bağlayıcılar – vajinaya yerleştirilen bir bariyer cihazıdır; gebelikten kaçınmak için kullanıldığında etkilidir.

Spermisitler ise, vajinaya yerleştirildikten sonra spermleri öldüren, gebeliği önleyen bir jel veya kremdir. Spiraller de, vajinaya yerleştirilmiş, gebelikten kaçınmak için kullanılan bir bariyer cihazıdır. Sterilizasyon aşırı hedef alınmış bir kontrasepsiyon metodudur. Bu metod, çiftin gelecekte gebelik planlaması için herhangi bir kontrasepsiyon tedavisi gerekmeyecek kadar ileri bir seviyedir.

Hamile Kalmanın Riskleri

Gebelik sürecinde, her şeyin planlandığından emin olmak isteyen çiftler, hamile kalmanın riskleri hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Bazı hamilelik riskleri aşağıda verilmiştir:

  • Genetik anomaliler: Genetik bozukluklar yani çocuğun doğumundan önce anneden geçen genetik hastalıklar, hamile kalmayı riske atabilir.
  • Yaşa Bağlı Problemler: Yüksek yaş, gebelikte artan riskleri beraberinde getirebilir.
  • Beslenme yetersizliği: Beslenmenin yetersiz olması, gebelikte artan problemlere neden olabilir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelikte komplikasyonlara neden olabilir.
  • Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara ve alkol kullanan gebe kadınlar, doğum kontrolünün yetersizliğinden kaynaklanan riskleri de beraberinde getirebilir.
  • Kronik Sağlık Sorunları: Kronik hastalıklar gebelik sırasında önemli komplikasyonlar oluşturabilir.

Gebelik süreci hakkında tam olarak bilgi sahibi olmak, çiftlerin hamile kalmayı engellemelerine yardımcı olacaktır. Gebelik süreci konusunda çiftlerin kendilerini bilgilendirmeleri ve uygun kontrasepsiyon metotlarını kullanmaları önem arz etmektedir. Eğer hamilelikten kaçınma sistemi çiftler tarafından yapılmazsa, gebelik sırasında birçok riskle karşılaşılabilir. Bu nedenle, çiftlerin doğum kontrolünü azami ölçüde kullanmaları önerilmektedir.

Leave feedback about this

  • Rating