Nisan 27, 2024
İstanbul,Türkiye
Yaşam tarzı

20 Ekim’de vizyona girecek “Serçenin Gözyaşı” sinemasının basın toplantısı gerçekleştirildi

Kadına şiddet konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen sezonun en iddialı sinema filmlerinden “Serçenin Gözyaşı” için Sofitel Taksim İstanbul Otel’de basın toplantısı yapıldı. Ezilen, şiddete uğrayan, taciz edilen, öldürülen, ön yargılar nedeniyle toplum dışına itilen kadınların dramını beyazperdeye “Serçenin Gözyaşı”, 20 Ekim 2023’te sinemaseverlerle buluşacak.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yapımcılığını Reborn TV/Çağla Başak Çobanoğlu, yönetmenliğini Aysun Akyüz Mehdiabbas‘ın üstlendiği filmin hikayesini, Gazeteci Ali Eyüboğlu kaleme aldı. “Serçenin Gözyaşı” filminin gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan senaryosunu ise ‘Altın Kalem’ ödüllü yazar Şengül Boybaş yazdı. Sanat dünyasının usta isimleriyle genç yeteneklerinin buluştuğu filmin çekimleri, Çanakkale ve İstanbul’da gerçekleştirildi. Müziklerini Zeynep Alasya’nın yaptığı, Ahmet Kaya’nın sevilen bir eserinin yer aldığı filmde, Ezgi Şenler, Uğur Güneş, Yeşim Salkım, Sedef Şahin, Soydan Soydaş, Tamer Karadağlı, Arzu Cabar, Evren Erler, Kubilay Penbeklioğlu, Özlem Gürses, Bilge Şen, Yağızkan Dikmen, Ahmet Sarsılmaz, Özgür Çağlayan İncesu, Burcu Yüce, Nilay Çömlekçi, Gülsüm Sayar, İbrahim Çavdar, Gökberk Bayındır, Fatih Altınışık, Yağmur Ceren Bulman, Burcu Baki, Sefa Demir, Mehmet Güler, Ergin Deveci, Sefa Şenel, Erberk Sezer, Erol Sertel, Şükrü Çetin, Muharrem Fındıcak, İsa-Musa Kadan ve Neslihan Rayman rol alıyor.

Serçenin Gözyaşı

BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Basın toplantısına, filmin oyuncuları Ezgi Şenler, Yeşim Salkım, Sedef Şahin, Soydan Soydaş, Evren Erler, Arzu Cabar, Yağızkan Dikmen, Kubilay Penbeklioğlu ve Gülsüm Sayar‘ın yanı sıra yönetmen Aysun Akyüz Mehdiabbas, senarist Şengül Boybaş, filmin hikaye yazarı gazeteci Ali Eyüboğlu ve yapımcı Çağla Başak Çobanoğlu katıldı.

MEHDİABBAS: “İZLEYİCİLER BU FİLMDE ÇOK ÇIĞLIK DUYACAKLAR”

Basın toplantısında söz alan yönetmen Aysun Akyüz Mehdiabbas, “Bazen bir şey yapmamak da suçtur. Susmak da. Sessiz kalmayalım, sanatımızla ses olalım istedik” dedi. Mehdiabbas şunları söyledi:

“Yaklaşık 50 yıl önce bir köyde güzeller güzeli bir genç kızın başına gelen talihsiz bir olay, bir tecavüz olayı. Genç kızımız Nilüfer, kendini sessizliğe gömer ve bu sessizlik aslında acı cehaletin beklediği en iyi fırsattır. O cehalet ki o fırsatı öyle bir kullanır, gaddarlığın sınırlarını zorlar adeta o toplumda. Günümüze geldiğimizde yani 50 yıl sonra da maalesef değişen zaman, akıl, bilim, teknolojiye rağmen bütün bu sapkınlığın, şiddetin, tecavüzlerin hatta şiddetin dozunun daha da artarak devam ettiğini görüyoruz. Hala kendini sessizliğe gömen kadınlarımız olduğu gerekçesiyle, hala sesini duyuramayan ve sesini duyuramayıp yitip gidenlerimizin adına biz yapabileceğimiz en iyi şeyle yani sanatımızla ses olalım istedik. Sessiz kalmayalım dedik. Bazen bir şey yapmamak da suçtur. Susmak da. O zaman biz sessizliğin gücü olduk ve sanatın gücünü burada kullandık. İzleyenlere diyoruz ki bu filmde çok çığlık duyacaklar, bir genç kızın çığlığını, bir annenin çığlığını, bir babanın çığlığını, bir sevdalının çığlığını, bir aklıselimin çığlığını. Umarım ki bu çığlıkları duyduklarında izleyenlerimiz kulaklarını tıkamak yerine ses olabilmeyi tercih edecekler. Elimizden şimdilik bu geliyor ama daha fazlası gerekli. Keşke bunları yapmaya ihtiyacımız olmayan gündeme gelebilsek tez zamanda. Bu dileklerle ve çok duygusal ve hassas olarak bu filmi çektiğimi kabul ediyorum ve onur duyuyorum. Tercihi sessiz olmak ya da sessiz kalmayı tercih etmek seyircilerimize, toplumumuza kalıyor.”

Serçenin Gözyaşı basın toplantısı

EZGİ ŞENLER: “UMARIM BİR SES OLURUZ”

Filmde 17 yaşındaki Nilüfer karakterini oynayan Ezgi Şenler, “Kadına şiddet hepimizin kanayan yarası. Hatta benim için doğaya, bütün canlılara olan şiddete dur dememiz gerektiğini düşünüyorum. Nilüfer’i okuduğum anda empati yaptım. Onu en iyi şekilde canlandırmak için canla başla çalıştım. Umarım bir ses oluruz, bir kişiye bile dokunuruz ve bir hayat değişir. Umarım sizler de seversiniz” dedi.

Ezgi Şenler

YEŞİM SALKIM: “ÜLKENİN GÜZEL KADINLARINA HEDİYE”

Avukat Ayten rolüyle izleyeceğimiz Yeşim Salkım, filmin bazı bedeller ödense de kadınların eğer isterse her şeyi başarabileceğini vurguladığı söyledi. Salkım şunları anlattı:

“Böyle bir proje geldiğinde Ali Eyüboğlu beni ‘Ayten’ diye aradı. Hatta telefonları karıştırdı diye düşündüm! Dedi ki ‘Bir hikayem var yer alır mısın’?. ‘Tabi ki seve seve’ dedim. Kadına şiddetin kız çocuklarına olan şiddetin ne kadar ağır olduğunu ve bazı bedellerin böyle ödendiğini ama eğer istersek biz kadın olarak her şeyi başarabileceğimizi, onun annesinden ona miras kalan doğruluğu, dürüstlüğü, cesareti ve vazgeçmemeyi nasıl sürdürdüğünü sürpriz finalde göreceksiniz. Bu ülkenin güzel kadınlarına hediyesidir bu film. Diliyorum ki ülkemizde bazı şeyleri en azından tam olarak değiştiremesek de sanatla cevabını vermiş olacağız.”

Yeşim Salkım

ÇOBANOĞLU: “GERÇEK BİR KADIN HİKAYESİ”

Gazeteci Ali Eyüboğlu’nun anlattığı gerçek yaşam hikayesinden esinlendiğini söyleyen yapımcı Çağla Başak Çobanoğlu, filme karar verme sürecini şöyle anlattı:

“Maalesef dünya ve Türkiye ne kadar gelişmekte de olsa kadın cinayetlerinin oranında hiçbir değişiklik olmuyor. Öncelikle bununla ilgili biz ne yapabiliriz, sesimizi nasıl duyurabiliriz, toplumumuzun kanayan yarasına biz nasıl merhem olabiliriz dedik. Bir nebze de olsa bu filmle en çok buna değinmek istedik. Ali Eyüboğlu, gerçek yaşanmış bir kadın hikayesi anlattı ve ben duyar duymaz bu filmin çekilmesini zaten beynimde gerçekleştirmeye başladım. Çünkü hassas olduğum bir konu, hassas olduğumuz bir konu. Hepimizin duyarlı olması gereken bir konu. Umarım mesajımızı güzel iletebiliriz izleyicilerimize. “

Çağla Başak Çobanoğlu

EYÜBOĞLU: “70’Lİ YILLARDAN BİR HİKAYE”

Filmin hikaye yazarı gazeteci Ali Eyüboğlu, “Bu 70’li yıllarda yaşanmış gerçek bir hikaye. Kadınlar, filmin yapımcısı, senaristi, yönetmeni, başrol oyuncusu. Senaristimiz Şengül Boybaş işin başında çok heyecanlıydı, bu beni çok etkiledi. Üç kişiye özel teşekkürüm var. İsimlerini saydığım zaman dünya görüşlerinin farklı olduğunu tahmin edeceksiniz: Yeşim Salkım, Özlem Gürses ve Tamer Karadağlı. Altını çizerek söylüyorum siyasi görüşlerini öne çıkararak bakmadıkları, parayı değil sanatı önemsedikleri için ve bir telefonumla seve seve bu rolü kabul ettikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Ali Eyüboğlu

SEDEF ŞAHİN: “DAHA HAKLI BİR FERYAT OLABİLİR Mİ?”

Filmin en önemli karakterlerinden Emine’yi başarıyla oynayan oyuncu Sedef Şahin, basın toplantısında şunları söyledi: “Şiddetin her türlüsüne karşıyız ama bu filmle çaresiz kadınlarımızın elini tutmak istedik, incinmiş yüreklerine dokunmak ve onlara yalnız olmadıklarını, eğer ki susmazlarsa ve bir ses çıkartılarsa bir el olacağını anlatmaya çalıştık. Oynadığım Emine böyle bir karakter. Öğrenilmiş çaresizliği var, o da susmak ve o bataklığın içinde çırpınıp duruyor. Ve susmayı tercih ediyor. Her gün uğradığı şiddet onu ölüm noktasına getirdiğinde de yaşamayı tercih ediyor ve imdat diye sokağa fırlıyor çıplak ayaklarıyla. Bundan daha haklı bir feryat olabilir mi? Kolay bir rol değildi benim için. Çaresiz kadınlarımız en üzüldüklerimiz çünkü. Onlara umut ışığı olmayı hedefledim oynadığım karakterle.”

Sedef Şahin

BOYBAŞ: “YAZARKEN AĞLADIM, OKURKEN AĞLADIM”

Yazar-senarist Şengül Boybaş basın toplantısında şöyle konuştu: “Karakterleri yaratana kadar dokuz doğurdum diyebilirim. Bir gün Emine oldum, diğer gün Ayten… Ondan sonraki gün diğer tüm şiddete uğramış kadınlar oldum. Onların gözünden bu dünyayı okumak inanın çok karanlık. Benim için hiç kolay olmadı bu senaryoyu yazmak. Çünkü daha mistik bir yazarım. Gerçek olaylarla temas ettiğim zaman saç diplerimden ayak tırnaklarıma kadar titrerim. Yazarken ağladım, okurken ağladım, izlerken ağladım. Ses olabilmenin bende yarattığı onuru yaşıyorum. Bir anne iyileşirse bir çocuk iyileşir, bir çocuk iyileşirse bir toplum iyileşir diyerekten toplumumuzun çürümüş yanlarına hep beraber iyileştirmeyi umuyorum.”

Şengül Boybaş

ARZU CABAR: “HEPİMİZİN İÇİNİ ACITIYOR”

Anne Sultan’ı oynayan Arzu Cabar filmi şöyle yorumladı: “Kadına şiddete hayır demek bir yanda çok gerekli diğer yandan da çok utanç verici geliyor. Hala bu cümleyi kuruyor olmamız eminim hepimizin içini acıtıyor. Bana göre dünyada çok fazla bedenen gelişmiş, takvim yaşı büyümüş erkek çocuğu var ve çok fazla hiç çocuk olamamış kadın var. Ve toplumda bastırılmış, sıkışıklık nerdeyse o toplumda suç da kendini orada gösteriyor. Bizim toplumumuzda erkek çocukları kaç yaşına gelirse gelsin tam olarak anlamlandıramadıkları ve içini dolduramadıkları bir erillik baskısıyla büyüyorlar. Kız çocukları da filmimizde de gördüğümüz gibi her şeyi kabul eden, ses çıkaramayan, kendine sahip çıkamayan başkalarının ona sahip çıkmasını, sahip çıkılmayı bir erkekten bekleyen yetişkin kadın bireyler oluyorlar. Biz bugün burada tecavüzü anlatıyoruz ama belki başka bir coğrafyada kadının rızası konuşuluyor. Dünya güzel bir dünya olana kadar kanunların kadınları korumasını yürekten diliyorum.”

EVREN ERLER: “KADINA ŞİDDETİN BEN DE MAĞDURUYUM!”

Filmde baba rolünü oynayan Evren Erler şunları söyledi: “1973 yılında geçen bir hikayenin parçasıyım. Şiddet gören ailenin babasını Şevki karakterini canlandırıyorum. Film dolayısıyla kadına şiddetin, bu mücadelenin bir parçası olmak benim için gurur verici.”

KUBİLAY PENBEKLİOĞLU: “TÜRKİYE’DE KADINLAR ÜÇE AYRILIYOR”

Köyün muhtarı Hilmi karakteriyle yer alan Kubilay Penbeklioğlu şöyle konuştu: “Böyle bir projede olduğum için çok mutluyum. Ülkemizde bence kadınlar üçe ayrılıyor. Şiddeti görüp hiç sesini çıkarmayan, sessiz çığlık atan kadınlar bir de bağırarak güçlü çığlık atan kadınlar. Biz bu güçlü çığlık atan kadınların sesi olduğumuzu düşünüyorum. Umarım herkes bu sessiz çığlığı güçlü bir çığlığa çevirir ve bu toplumda çığ gibi büyür. Kadınlar pozitif ayrımcılığı en üst düzeyde yaşar.”

SOYDAN SOYDAŞ: “KÖTÜNÜN DE KÖTÜSÜ BİR KARAKTER”

Filmin en sert karakterlerinden Geco’yu oynayan Soydan Soydaş: “Oynadığım karakter iyi bir adam değil. Kötü desem değil, kötünün daha kötüsü desem… Film bitince herhalde herkes bu filmin tadını çıkaracak ama toplumumuzun hassas olduğu bir konu olduğu için ben iki hafta evden çıkamam diye düşünüyorum! Daha önce başıma geldi çünkü. Bu sefer nasıl olacak bilmiyorum… Eğitim, adalet hukuk. Tüm toplum olarak elimizi taşın altına koyarsak uzun vadede daha güzel yerlere geliriz diye düşünüyorum.”

YAĞIZKAN DİKMEN: “BİR TEK KADININ SESİ OLABİLSEK…”

Hakan karakteriyle karşımıza çıkacak Yağızkan Dikmen: “Bu projeyi sadece bir sinema filmi değil aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi. Biz filmimizi yaptıktan sonra bir kişide bile farkındalık yaratsak ya da bir tek kadının sesi olsak bu benim için yeterli ve çok önemli bir şey.”

Vildan rolüyle izleyeceğimiz Gülsüm Sayar: “Benim için duygusal ve heyecanlı bir proje oldu. Bir kadın olarak da içimde bulunduğum için kendimi çok mutlu hissettim.”

Leave feedback about this

  • Rating