Mayıs 3, 2024
İstanbul,Türkiye
Nasıl yapılır?

İkinci el iPhone alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Türkiye’de artan kur ve vergi oranları karşısında sıfır iPhone almak her geçen daha da zorlaşıyor. Kullanıcılar bu durum karşısında ikinci el veya yenilenmiş iPhone almaya yöneliyor. Peki ikinci el iPhone alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte sizler için hazırladığımız ikinci el iPhone alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi…

İkinci el iPhone alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Öncelikle ikinci el bir iPhone cebinizden çıkan paraya bakıldığında oldukça mutlu edebilir. Ancak alacağınız telefon çokta iyi durumda değilse sizi oldukça üzecektir. Bu yüzden birazdan okuyacağınız maddelere oldukça dikkat edin.

1- IMEI kaydı!

Öncelikle ikinci el bir iPhone’dan ziyade herhangi bir telefonu satın almadan önce IMEI kaydı kontrolü yapmanız gerekli. Yurtdışı kayıtlı veya kayıtsız bir telefonu eğer şanslıysanız kısa bir süre için kullanabilirsiniz. Ardından telefonunuz kullanıma kapanacaktır. IMEI kontrolünü E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden telefonun sorgulamasını yaptığınızda “IMEI kayıtlı” ibaresini görüyorsanız alacağınız iPhone Türkiye cihazıdır. Ancak “IMEI kaydı bulunamadı” ibaresi karşınıza çıkıyorsa 2 ihtimal var. Telefonunuz ya yurtdışından satın alınıp pasaport kaydı yapılmış ya da kaçak. Eğer satıcı yurtdışı kayıtlı olduğunu belirtiyorsa telefonun kayıtlı olduğu pasaportun sahibi ile iletişime geçmeye çalışın.

2- Model numarası harf kontrolü!

Her iPhone modelinde yer alan model numarası harfi size cihaz hakkında birçok bilgi verebilir. Ayarlar > Genel > Hakkında kısmında yer alan model numarası 3 farklı harfle başlayabilmektedir. M, N ve F. Cihazınızın model numarası M ile başlıyorsa cihazınız sıfırdır ve hiç tamir görmemiştir. Eğer F ile başlıyorsa tamir görmüş, N ile başlıyorsa değişim cihazıdır. Sorunsuz bir iPhone istiyorsanız model numarasının M ile başlıyor olmasına dikkat edin.

3- Ekran, Face ID, Touch ID ve True Tone kontrolü!

Bir iPhone modelinin ekranının değişip değişmediğini ele veren en kolay unsurlardan biri Face ID ve True Tone’dur. Eğer düşük kalitede bir ekran ile değişim yapıldıysa cihazın Face ID ve True Tone özellikleri devre dışı kalacaktır. True Tone özelliğinin çalışıp çalışmadığını ekran parlaklığı ayarında kontrol edebilirsiniz.

Touch ID özelliğine sahip eski bir iPhone modelini alacaksanız bu konu çok daha önemli. Çünkü Apple ekranlarının hepsi özel çiplere sahiplerdir. Her ekran bir adet Touch ID sensörünü çalıştırır. Alacağınız cihazın Touch ID özelliği çalışmıyorsa o cihazın ekranı çok yüksek bir ihtimalle değişmiştir.

4- Pil sağlığı yüzdesi!

Alacağınız telefonun kayıt ve değişen parçalarını kontrol etmenizin ardından cihazınızın pil sağlığına bakmalısınız. Fakat bu yüzde orijinal Apple bataryaları için geçerli. Cihazın bataryası değiştirilmişse size çokta sağlıklı bilgiler vermeyecektir. Apple servisleri batarya sağlığı yüzde 85 seviyesinin altına düşen cihazlar için batarya değişimini tavsiye etmekte. Tam performanslı bir şarj deneyimi yaşamak istiyorsanız batarya sağlığınızın minimum yüzde 90 üzerinde olması gerekmekte.

Ayrıca cihazın şarj giriş çıkışlarını da kontrol edin. iPhone modellerinin şarj girişlerinin toz toplamak gibi ufak bir kronik sorunu bulunmaktadır. Cihazın şarj girişlerinin yeterince temiz olduğunu ve düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmayı da unutmayın.

5- Kamera testi!

Cihazın kameralarını çok basit bir şekilde test edebilirsiniz. iPhone modellerinin kameraları donanımsal veya yapısal ufak bozukluklarda bile tam performansla çalışmazlar. Cihaz kameralarını korumak için böyle bir çalışma düzenine sahip. Almak istediğiniz cihazla birkaç adet video ve fotoğraf çekin. Çekimlerde anormal bir titreme ve bulanıklık fark ederseniz cihazın kamerası yüksek ihtimalle sorunludur.

6- Ahize, hoparlör ve mikrofon kontrolü!

Apple iPhone modellerinin tozla alakalı bir diğer kronik sorunu ise ahize ve mikrofon yapılarından kaynaklı. Cihazların ahize, mikrofon ve hoparlör çıkışları ciddi oranda toz toplamaktalar. Bu durum zamanla donanımları bozmakta. Alacağınız cihazdaki tüm ses giriş ve çıkış donanımlarının tam olarak çalıştığından emin olun.

7- Kablosuz şarj, Magsafe kontrolü!

Apple cihazların arka kapak veya camlarının değişip değişmediğini anlamanın bir diğer yolu da kablosuz şarj ve magsafe donanımlarının kontrolünü yapmanız. Cihazın bu donanımları çalışmıyorsa arka camın değişmiş olması muhtemeldir. Ayrıca kimse magsafe özelliğinin çalışmadığı bir iPhone satın almak istemez.


Apple MagSafe

8- Garanti ve fatura kontrolü!

Her Apple cihazı kutusunun açılmasından itibaren 2 yıl garantilidir. Garanti süresini kontrol etmek için cihazın fatura tarihin baz alabilirsiniz. Ayrıca mümkün mertebe alacağınız cihazın kutulu ve faturalı olmasına dikkat edin. Yurtdışı kayıtlı cihazlar alacaksanız gerçekten güvenebileceğiniz yerlerden almaya özen gösterin.

9- Ödemeyi yaparken dikkat etmeniz gerekenler!

Cihazı almaya tam olarak karar verdikten sonra alıcı ve satıcı arasında ufak bir yazılı sözleşme hazırlayın. Parayı elden verecekseniz eğer alıcı ve satıcının TC kimlik numaralarının, cihazın IMEI kaydının ve seri numarasının yer aldığı sözleşme hazırlayın. Hem alıcının hem de satıcının sözleşme altında imzası olsun.Parayı EFT veya HAVALE yöntemiyle gönderecekseniz açıklama kısmında cihazın IMEI ve SERİ NUMARASI bilgisinin yer almasına dikkat edin.

Peki siz “İkinci el iphone alırken dikkat edilmesi gerekenler” rehberimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…

Leave feedback about this

  • Rating