Bilcez Blog Sağlık Hastalıklar Parkinson hastalığı nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi ve öneriler
Hastalıklar

Parkinson hastalığı nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi ve öneriler

Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemi bozukluğu olarak tanımlanan ve hareket bozukluklarına yol açan bir durumdur. Hastalık, beyin ve omurilikte bulunan uyarıcı sinyallerin kontrolünün etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Eğer teşhis edilmez ise Parkinson hastalığı genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Belirtileri arasında hareketlerin kasılmaları, titreme, konuşma bozuklukları ve merkezi sinir sisteminin yetersizliği sayılabilir. Parkinson hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir ancak çoğu zaman kalıtsal faktörler ve çevresel etkenlerin birlikte etkisiyle meydana gelmektedir. Tedavisi genellikle ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ile birlikte desteklenmektedir.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı, beyin ve sinir sistemlerinde zamanla biriken kimyasal değişiklikler nedeniyle oluşan nörolojik bozukluktur. Hastalık, beynin motor çalışmanın bazı kısımlarını etkileyerek hareketleri kontrol eden dopamin hormonunun üretiminin azalmasıyla ortaya çıkar. Parkinson hastalığı belirtileri arasında titreme, yavaş yürüme, eklemlerde sertlik, dengeyi sağlamakta güçlük, hareketlerin güçlükle yapılması ve kasların güçsüz olması sayılabilir.

Belirtileri

Parkinson hastalığının başlıca belirtileri; kas gerginliği, yavaş hareketler, titreme, ses tonu ve yüz ifadesi değişiklikleri, dengesizlik, kol ve bacakların sertleşmesi, ellerin titremesi, solunum güçlüğü, gözlerdeki hareketlerin güçlükle yapılması ve kısa süreli unutkanlık gibi psikolojik etkilerdir.

Nedenleri

Parkinson hastalığının temel nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler ve çevresel etkenlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Genetik faktörler bu hastalığın gelişmesine katkıda bulunabilir, ancak ailesel öykünün her zaman açıklanamayan nedenler tarafından geliştiği gözlemlenmiştir. Diğer faktörler arasında; konumunuz, yaşınız, cinsiyetiniz, diyetiniz ve maruz kaldığınız çevresel şartlar sayılabilir.

Tedavisi

Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar dopaminin yokluğunun kompanse etmesini sağlayarak, hareket sorunlarını azaltmaya yardımcı olurlar. Ayrıca, kişinin yaşam kalitesini arttıracak uygun egzersiz programları, psikoterapi veya destek grupları da tavsiye edilebilir. Cerrahi tedavi Parkinson hastalığına nadiren uygulanmaktadır ve sadece ciddi vakalarda tercih edilir.

Öneriler

Parkinson hastalığının herhangi bir kesin tedavisi olmadığından, hastalığın semptomlarının azaltılması için önerileriniz arasında;

Sağlıklı Yaşam Tarzı

– Düzenli egzersizler yapın: Yeterli miktarda egzersiz yaparak, kas gücünüzü koruyabilir ve hareketlerinizi daha rahat gerçekleştirebilirsiniz.

– Sağlıklı beslenin: Birçok B grubu vitaminleri ve mineralleri içeren bir diyet izleyerek, vücudunuzun enerji seviyesini artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

– Stresi minimize edin: Boş zamanınızı etkin ve yararlı şekillerde değerlendirerek, stresi minimize edebilirsiniz.

– Uyku düzeni oluşturun: Yeterli miktarda uyku alarak, vücudunuzu rahatlatmaya ve kendinizi yenilemeye yardımcı olabilirsiniz.

İlaç Kullanımı

– Doktor tarafından tavsiye edilen ilaçları düzenli olarak kullanın: Parkinson hastalığının belirtilerine karşı etkili olacak doktor tarafından önerilen ilaçları zamanında ve düzenli olarak almaya çalışın.

– İlaç dozunuzu sabit tutun: İlaç dozunuzu ihtiyacınız kadar sabit tutmaya çalışın ve doktorunuzdan doğru bir reçete almaya özen gösterin.

– Yan etkileri göz önünde bulundurun: İlaçların kullanımının hayatınızda yaşayabileceğiniz belirli yan etkileri olabilir. Bunları göz önünde bulundurarak, özel durumlarınızı doktorunuza bildirin.

Parkinson hastalığının belirtilerini azaltmak için, sağlıklı bir yaşam tarzı ve doktor tarafından tavsiye edilen ilaçların düzenli kullanımının önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalığın teşhisi konulduktan sonra, doktorunuz ve diğer sağlık profesyonelleriyle yakından iletişim kurmak, hastalıkla nasıl uğraşacağınızı öğrenmek için elzemdir.

Exit mobile version